HABERLER

Ceyhan Ticaret Borsamızca dile getirilen Bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerimiz İlgili Bakanlık ve Kurumlara iletilmiş olup değerlendirilmişltir.

  • 19.11.2015
  • ceyhantb

                  Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU ve ilgili Bakanların katılımıyla  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde TOBB Başkanı Sayın M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU  ve Türkiye Geneli  81 ilin Oda ve Borsa Başkanları ile birlikte  08.04.2015 Tarihinde  VIII.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası gerçekleşmiştir.

               Adı geçen Şura’da Ceyhan Ticaret Borsamızca dile getirilen  Bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerimiz İlgili Bakanlık ve Kurumlara iletilmiş olup;  bununla ilgili olarak;

  Sorun:1-  Tarımda Ürün Destekleme farklılıkları giderilmelidir.

  Önerimiz:  Yer fıstığının destekleme kapsamına alınması gerekmektedir. Ayrıca Pamuk ekim alanlarının arttırılması için maliyet girdilerinin aşağıya çekilmesi gerekmektedir. Aksi Takdirde Pamuk İthalat bağımlılığımız  gittikçe artacaktır.

CEVAP : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan 05.11.2015 Tarih ve 86675 sayılı cevabi yazıları;

 Ülkemizde Arz açığı bulunan İthalatçı konumunda olduğumuz ürünlerden Tarımsal üretimde sağlanan mazot, gübre ve toprak analizi desteklemelerine ilave olarak fark ödemesi desteklemeleri yapılmaktadır. Başka pamuk ve yağlık ayçiçeği olmak üzere yağlı tohumlu bitkilere verilen destekler ile üretimlerinin arttırılması hedeflenmektedir.

5488 sayılı Tarım Kanunu 19. Maddesi uyarınca 2015 yılında 2015/7495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince yer fıstığı üreten üreticilere hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları grubunun içinde 4,85 TL./Dekar mazot desteği, 6,6 TL./Dekar gübre desteği ve 2,5 TL./Dekar Toprak analizi desteği verilmesi, bunun yanında yurtiçi sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 8.TL./Dekar, yurtiçi sertifikalı tohum üretim desteği kapsamında 0,80 TL/Kg. destek verilmesi kararlaştırılmıştır.

Sorun:2 – Tarım Arazilerinin bilinçli sulanması ve kontrol altına alınması gerekmektedir.

 Önerimiz: Sulama kanal ve kanaletlerinde oluşan birikintiler, kanaletlerin bakımsızlığı, yenilenmemesi gibi nedenler den dolayı kanaletlerde su taşma ve sızıntıları meydana gelmekte ve bu oluşum arazileri olumsuz etkilemektedir. Kanalların bakım, tamir ve yenilenmesi su tasarrufu, yeterli ve bilinçli sulama; akabinde toprak ve ürün kalitesini arttıracaktır.

CEVAP : Orman ve Su İşleri Bakanlığından alınan 29.09.2015 Tarih ve 197109 sayılı cevabi yazıları; ( Sorumlu Birim DSİ 6. Bölge Müdürlüğü)

İşletmedeki açık sulama sistemine sahip projelerden proje ömrünü tamamlamış olanlar için de gelen talepler doğrultusunda Rehabilitasyon Komisyonunca değerlendirilmekte ve kabul görmesi halinde rehabilitasyon projeleri hazırlanmaktadır.

        Sayın Üyelerimiz; Ceyhan Ticaret Borsası olarak; sizlerin ve bölgemizin sorun ve çözüm önerileri konusunda  ilgili makamlara iletilmek ve takibi noktasında çalışmalarımız devam edecektir. 

  • Ceyhan Ticaret Borsamızca dile getirilen  Bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerimiz İlgili Bakanlık ve Kurumlara iletilmiş olup değerlendirilmişltir.
  • Ceyhan Ticaret Borsamızca dile getirilen  Bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerimiz İlgili Bakanlık ve Kurumlara iletilmiş olup değerlendirilmişltir.
  • Ceyhan Ticaret Borsamızca dile getirilen  Bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerimiz İlgili Bakanlık ve Kurumlara iletilmiş olup değerlendirilmişltir.

Ceyhan Ticaret Borsası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi